Večina navad je posledica vzgoje in te običajno ostanejo z nami vse življenje. Način, kako si zavežemo vezalke, prehranjevalne navade, odnos do ljudi in živali. Nenazadnje tudi skrb za ustno higieno. Če smo zobe redno in temeljito ščetkali že od malega, potem obstaja velika verjetnost, da bomo svoje zobe ohranili do konca življenja.

Kaj naučiti najmlajše oziroma, kaj moramo vedeti? Ščetkanje naj bo vsakodnevna obveznost že od prvega zobka naprej. Za nego ust temeljito poskrbimo zjutraj in zvečer ter pri tem uporabljamo ustrezne pripomočke. Nujna je uporaba zobne ščetke in medzobne ščetke, le tako bo čistih vseh pet površin zob. Zobna ščetka naj ima čim več čim tanjših in čim mehkejših ščetin. Ščetine medzobne ščetke naj bodo mehke in dolge, da očistijo ves medzobni prostor.

To so temelji za osnovno higieno ust, za katero lahko poskrbimo sami. Ob tem svoje malčke, pa tudi sebe, navadite, da obisk zobozdravnika ni potreben samo takrat, ko v ustih kaj boli. Na redne preglede pri zobozdravniku se v vsakem primeru naročite vsaj dvakrat na leto.