Obvestilo Spletna stran www.zdrav-nasmeh.com uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo varno, naprednejšo izkušnjo. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tukaj.    OK

Ste že sedeli na kavi ali sestanku s prijateljem ali kolegom, ki mu je strašno smrdelo iz ust? Kako veste, da ta prijatelj niste vi? Če uporaba medzobnih ščetk ni v vašem vsakodnevnem ritualu ustne higiene, ste namreč resen kandidat vsaj za slab dah, če že ne tudi za vnetje dlesni.

Se sprašujete zakaj? Odgovor je dokaj enostaven. Tako kot se zobne obloge nabirajo na sprednji, zadnji in grizni ploskvi vsakega zoba, se škodljive bakterije brez težav primejo tudi na ploskve med dvema zoboma. Tam jih boste dosegli samo z ustrezno izbranimi, varnimi in učinkovitimi medzobnimi ščetkami.

Ste si oddahnili, ker nitkate? Nikar tako hitro ...

Naj vam izdamo (medzobno) skrivnost: zobna nitka namreč ni najučinkovitejši pripomoček za čiščenje medzobnih prostorov. Predvsem pri kočnikih nikakor ne more doseči celotne ploskve zoba v medzobnem prostoru. Pri tem je najbolj zgovorna spodnja primerjava.


Ker so kočniki konkavne oblike zobna nitka v medzobnem prostoru ni učinkovit in varen pripomoček za čiščenje medzobnega prostora. Zobno nitko uporabljajte samo tam, kjer uporaba medzobne ščetke ni mogoča.
Ustrezno izbrana medzobna ščetka zapolni celoten medzobni prostor in svojo nalogo opravi učinkoviteje kot zobna nitka. Pri izbiri primerne velikosti medzobnih ščetk in načinu uporabe vam najbolje svetuje zobozdravnik ali ustni higienik, v pomoč pa vam je lahko tudi posebna sonda, s katero si izmerite svoje medzobne prostore. Ena velikost medzobne ščetke namreč ne bo ustrezala vsem medzobnim prostorom.


Zdrave dlesni so vseslovenska akcija, ki letos poteka že 17. leto. Med 15. oktobrom in 15. novembrom 2020 si bo več kot 800 strokovnjakov za ustno zdravje po vsej Sloveniji prizadevalo svoje paciente poučiti o tem, da se vnetim dlesnim in težavam z zobmi lahko izognejo s popolno ustno higieno. Ni pa vseeno, kakšne pripomočke za to izberejo. Ob pravilni uporabi majhne, mehke in goste zobne ščetke, naj bodo to še varne in učinkovite medzobne ščetke.