Obvestilo Spletna stran www.zdrav-nasmeh.com uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo varno, naprednejšo izkušnjo. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tukaj.    OK

Za trdno ustno zdravje lahko največ naredimo sami z ustrezno ustno higieno in izbiro kakovostnih in učinkovitih pripomočkov. Kljub temu na določene dejavnike tveganja ne moremo vplivati, lahko pa jih prepoznamo in smo še toliko bolj pozorni na preventivo. Ena od naprednejših idej v sodobnem zobozdravstvu je analiza sline, s pomočjo katere lahko preprečimo razvoj parodontalne bolezni. Zveni revolucionarno? Niti ne.

Za vsako učinkovito preventivo je potrebno identificirati dejavnike tveganje in jih ustrezno obvladovati. Precej dobro vemo, kaj delati, da bi se izognili težavam zaradi srčno-žilnih bolezni. Kaj pa parodontalna obolenja? Kljub temu, da parodontalna bolezen ni dedna in jo najenostavneje preprečujemo z učinkovito ustno higieno, naša slina razkriva drugačno sliko. V njej se namreč lahko skrivajo bakterije, ki predstavljajo večje tveganje za razvoj parodontalne bolezni, še posebej pri ljudeh, ki imajo zgodovino tovrstnih obolenj v družini.


Kaj nam pove slina

Tekočina, ki se nam pretaka po ustih nosi številne dragocene informacije, med njimi tudi, katere bakterije so prisotne v njej. V študiji iz novembra 2016, ki je bila objavljena v ameriški strokovni reviji Odontology, so avtorji preverjali povezavo med prisotnostjo štirih visoko patogenih parodontalnih mikroorganizmov in razvojem parodontalne bolezni. Vzorce oblog iz območja med zobom in dlesnijo so vzeli 37 pacientom s kroničnim parodontalnim obolenjem, 17 z vnetimi dlesnimi (gingivitis) in 60 zdravim posameznikom. Čez štiri leta so ponovno testirali vse paciente. Ugotovili so, da prisotnost dveh vrst bakterij poveča možnost razvoja parodontalnega obolenja.


Na podlagi ene študije sicer ne moremo delati zaključkov, kljub temu pa vpogled omogoča dvoje – vidimo, kaj nas lahko čaka v prihodnosti, če ne okrepimo skrbi za čiste zobe in dlesni ter bolj vestno poskrbimo za ustrezno preventivo, kamor sodijo tudi redni pregledi pri zobozdravniku ali ustnem higieniku.