Obvestilo Spletna stran www.zdrav-nasmeh.com uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo varno, naprednejšo izkušnjo. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tukaj.    OK

Nosečnost je za ženske posebno obdobje in čas velikih telesnih sprememb. Te pa niso samo vidne, kot na primer rastoči trebušček, ampak lahko tudi pritajene, če nosečnice nanje niso dovolj pozorne. Sem spadajo spremembe v ustni votlini. Zato je že ob načrtovanju nosečnosti dobro obiskati tudi zobozdravnika. Ta s pregledom lahko odkrije morebitne težave, ki jih je med nosečnostjo težko odpraviti.

Nosečnica in ustno zdravje

Eden od globoko zakoreninjenih mitov je, da je pogostost bolezni zob pri bodočih mamicah povezana predvsem z izčrpavanjem kalcija iz zob. Zobje namreč niso skladišče, iz katerega bi še nerojeni otrok lahko črpal kalcij. Spremembe in povečanje vnetja dlesni in obzobnih tkiv med nosečnostjo pripisujemo spremembam v:

• strukturi dlesni,
• mikrobnem biofilmu,
• imunskem odgovoru med nosečnostjo.


Prav zato je toliko pomembneje, da nosečnice svoji ustni higieni posvetijo večjo skrb. Pozornost naj usmerijo predvsem na morebitno vnetje dlesni, katerega pokazatelj je krvavitev iz dlesni in ki lahko napreduje v globlja obzobna tkiva ter povzroči precej nevšečnosti.

Slaba ustna higiena lahko vodi v zaplete med nosečnostjo

Vnetje obzobnih tkiv lahko ponazorimo kot parodontalno rano, pri čemer tudi vsakodnevni, na videz nenevarni postopki, kot so čiščenje zob in žvečenje, ter zobozdravstveni posegi povzročijo prehodno bakteriemijo – prisotnost bakterij v krvi. Te vdrejo v krvni obtok skozi parodontalne ranice ob vsakodnevnem čiščenju zob in žvečenju ter lahko povzročajo pospešene procese ateroskleroze, poslabšanje sladkorne bolezni in zaplete med nosečnostjo, kot so prezgodnji porod, zastala rast otroka in nizka porodna teža ter preeklampsija. Dokazano je bilo, da so nosečnice, ki so rodile prezgodaj, v plaku imele značilno višje število parodontalnih patogenih bakterij.

Skrb za ustno zdravje je v domeni posameznice

Da slabo ustno zdravje ne bo povzročalo dodatnih skrbi in nepotrebnih posegov med nosečnostjo, smo pripravili nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste lahko prepričani, da za zdravo ustno votlino delate vse, kar je v vaši moči.

Zobozdravnika obiščite že ob načrtovanju nosečnosti, saj s pregledom lažje odkrije morebitne težave, ki jih je med nosečnostjo običajno težje odpraviti.

Redno in učinkovito čistite zobe z zelo mehko zobno ščetko, ki bo nežna do vaših dlesni, a neizprosna do zobnih oblog.

Ne pozabite na čiščenje medzobnih prostorov. Kadar je vneta samo dlesen, bolezen lahko zaustavite. Tako si obzobna tkiva opomorejo in se popolnoma pozdravijo.

Obiščite ustnega higienika, ki vam bo pokazal pravilno uporabo vseh pripomočkov za kakovostno ustno higieno in vam povedal, na katera mesta v ustih bodite med čiščenjem še posebej pozorni.

✓ Ko boste prvič pestovali svojega dojenčka in ga poljubljali, boste bolj pomirjeni, če boste vedeli, da ste se potrudili za higieno svojih ust in da mu na ta način ne morete škodovati. Tega se spomnite tudi, ko boste preverjali temperaturo njegove stekleničke (to naredite na notranji strani zapestja) in okušali hrano, ki ste mu jo pripravili (zase vzemite drugo žlico).

✓ Spomnite se, da boste z vestno skrbjo za ustno higieno zgled za svojega otroka in da mu boste s tem dali neprecenljivo popotnico za življenje.

In še odgovor na vprašanje iz naslova. Zakaj bi na ustno zdravje morale biti še posebej pozorne nosečnice? Zato, ker s tem vplivajo tudi na zdravje svojega otroka.


Vir: U. Skalerič: Parodontalna bolezen in zapleti med nosečnostjo. Zobozdravstveni vestnik, 2012.