Zobni kamenZnani rek pravi »Kamen na kamen palača«. Kaj pa, če se nam na zobeh nabira zobni kamen? Iz njega zagotovo ne nastane nič dobrega, s seboj namreč lahko prinese kvečjemu težave. V nadaljevanju preberite, kaj sploh je zobni kamen, zakaj nastane in kaj lahko naredite, da se ga znebite oziroma preprečite njegov nastanek.

Kaj je zobni kamen

Zobni kamen so pravzaprav trde zobne obloge. Gre za mineralizirane mehke zobne obloge, ki zaradi soli, ki jih vsebuje naša slina, postanejo trde. Zobni kamen torej nastane takrat, ko mehke zobne obloge niso temeljito odstranjene, največkrat pa ga opazimo na robu med zobom in dlesnijo.

Preprečimo nastanek zobnega kamna

Zobni kamen ni samodejno dejstvo, ampak nekaj, kar lahko z rednim in temeljitim odstranjevanjem mehkih zobnih oblog in kakovostnimi pripomočki preprečimo. Dokler gre za mehke obloge, lahko ukrepamo kar sami in jih s temeljitim ščetkanjem z mehko zobno ščetko, predvsem z zelo majhnimi krožnimi gibi po robu med zobom in dlesnijo, ter z medzobno ščetko tudi odstranimo. Če nismo prepričani o kakovosti svojega ščetkanja, lahko s posebnimi barvnimi tabletami ali tekočino vidimo, katera mesta na zobeh potrebujejo še posebej pozorno nego. Kadar gre za dvobarvni sistem, kot na primer pri tabletah in tekočini Plaquefinder, se bodo sveže mehke obloge obarvale rdeče, starejše pa vijolično. Slednje nam da vedeti, kje smo si sistematično slabše ščetkali zobe. Ker gre v obeh primerih za mehke zobne obloge, imamo priložnost, da napake odpravimo in se izognemo nastanku zobnega kamna, tako da več pozornosti pri ustni higieni namenimo slabše očiščenim predelom.

Zobni kamen je tu – kaj sedaj

Ko se mehke zobne obloge mineralizirajo in nastane zobni kamen, nam pri njegovi odstranitvi lahko pomagata le zobozdravnik ali ustni higienik. Včasih nam bo prisotnost zobnega kamna razkril že naš jezik, ki je odličen pripomoček za preverjanje čistosti zob. Ker pa nam ne more zmeraj vsega povedati, je možnost nastanka zobnega kamna še dodaten razlog za redne preventivne zobozdravstvene preglede, ki so idealna priložnost za tak poseg. Zobni kamen zveni kot nedolžna nadloga v ustih, vendar ni tako. Povzroči lahko poslabšanje stanja dlesni in je eden od dejavnikov, ki pospešuje razvoj parodontalne bolezni. Eno od njenih oblik ima celo 95 od 100 Slovencev.