5 zaobljub za bolj zadovoljno leto 2020Leto je pri koncu in v naših mislih se običajno samodejno odvije obračun z iztekajočimi se 365. dnevi. Ste tudi vi eni tistih, ki sveže začetke, na novo skovane zaobljube in nove liste obračate bodisi ob ponedeljkih ali na novega leta dan? Zagotovo niste edini. Med bolj pogoste zaobljube spadajo naslednje: prebral bom več knjig, bolj zdravo se bom prehranjeval, več bom telovadil, bolj bom mislil nase in si vzel več časa za ljudi, ki mi veliko pomenijo. V nadaljevanju pa smo zbrali še nekaj takšnih, na katere morda niste pomislili, pa bi jih lahko vključili med spremembe, ki jih boste udejanjili leta 2020. Naj bo slednje – tudi zaradi vaših izpolnjenih zaobljub – bolj zdravo, prijazno in radosti polno!


1. Svoje ustno zdravje bom vzel bolj resno

Povezava med ustnim in splošnim zdravjem na prvi pogled morda ni očitna, vendar številne raziskave potrjujejo, da je resnična. Vnetje obzobnih tkiv – parodontalna bolezen – kot najbolj razširjena kronična bolezen negativno vpliva na nekatere sistemske bolezni in predstavlja večje tveganje za hujše zdravstvene zaplete. Rešitev je popolna ustna higiena. Zanjo najenostavneje poskrbite z izjemno mehko zobno ščetko in medzobnimi ščetkami. Poiščite takšne, ki imajo tanko in gibljivo žično jedro ter gosta, dolga in mehka vlakna.

2. Dvakrat v letu bom obiskal zobozdravnika

Obisk zobozdravnika je priporočljiv dvakrat letno. Hitro dvignite telefon in se naročite, saj so čakalne dobe dolge. Posrbite, da ga obiskujete preventivno in ne takrat, ko nastopijo težave. Če želite sodelovati v akciji Zdrave dlesni, pri naročanju preverite, če vaš zobozdravnik sodeluje v njej in za enega od terminov zaprosite med 15. oktobrom in 15. novembrom.

3. Po dolgem času se bom naročil na slikanje zob

Kdaj ste nazadnje bili na slikanju zob? Se ne spomnite? Potem je definitivno čas, da to storite v letu 2020. Dobra stran tega je, da bo zobozdravnik lahko videl, če se kakšne težave začenjajo na mestih, ki jih s prostim očesom ne more videti. Naj dodamo, da se recimo karies pri odraslih ljudeh najpogosteje začne prav v medzobnem prostoru. Da imamo težavo izvemo šele, ko nas začne boleti zob. To je hkrati še dodaten razlog, da začnete z uporabo medzobnih ščetk, če jih še niste uporabljali doslej. Na ta način namreč očistite približno 30 % površine zob in dlesni, ki se skrivajo med zobmi.

4. Premišljeno bom izbiral pripomočke za ustno higieno

Do svojih zob in dlesni bodite bolj prijazni. Izbirajte pripomočke, ki bodo nežno, a učinkovito poskrbeli za popolno ustno higieno. Ključni dvojec, ki ga potrebujete, sestavljata izjemno mehka zobna ščetka in medzobne ščetke.


5. Več se bom smejal

• Najdite čas za zabavne aktivnosti (npr. bovling, karaoke, družabne igre).
• Družite se z zabavnimi ljudmi.
• Pojdite na tečaj joge smeha.
• Spomnite se zabavnega pripetljaja iz preteklosti.
• Oglejte si komičen film ali nadaljevanko.
• V knjigarni poiščite humorne knjige ali stripe.
• Soustvarjajte situacije, ki bodo dajale priložnost za smeh.
• Priredite zabavno druženje s prijatelji.