Uporabite kodo NASMEH za 20 % popust na vse izdelke, do 31. decembra 2023.

Uporaba belilnih zobnih past je ena najbolj priljubljenih domačih metod za beljenje zob. Običajno zato, ker ne zahteva obiska strokovnjaka za ustno zdravje in ker je cenovno ugodnejša. Vendar to naj ne bosta edina razloga, da odhitite v najbližjo prodajalno in domov odnesete katero koli belilno zobno pasto. Da ne boste naredili več škode kot koristi, prej preverite sestavo izdelka, ki ga nameravate kupiti.


Zelo zaželeni beli zobje so trend, ki se je k nam razširil iz holivudskih filmskih studiev. Pri tem večina ne ve, da je zobna sklenina v osnovni rumenkaste barve, kar pomeni, da so naravno rumenkasti zobje bolj trdni in bolj odporni na zunanje vplive. Seveda se naravni rumenkasti barvi zob lahko pridružijo zabarvanja, ki so posledica kajenja, uživanja kave, čaja in vina, pa tudi uživanje nekaterih zdravil. Če z barvo svojih zob res nismo zadovoljni, za spremembo obstajajo t.i. domače in profesionalne metode beljenja.

Domače in profesionalne metode beljenja zob

Med najpogostejše profesionalne metode spadajo oksidativno beljenje, laserska metoda beljenja in notranje beljenje. Pomembno je, da so pred beljenjem zobje zdravi, zdrava pa morajo biti tudi obzobna tkiva, za kar poskrbi zobozdravnik.

Med t.i. domače metode beljenja štejemo beljenje z belilno zobno pasto, belilnimi trakovi in belilom, ki ga nanašamo s čopičem. Med temi je najbolj priljubljena prva, pri tem pa ni vseeno, kakšno belilno zobno pasto izberemo.


Brez abrazivnih delcev (RDA) in belil

Mnoge belilne zobne paste vsebujejo belila, ki lahko škodijo ustni mikroflori ali zaradi visoke stopnje abrazivnosti (RDA) mehansko poškodujejo zobno sklenino. Še posej so nevarne kadar zobje niso zdravi ali če imamo razgaljene zobne vratove. Kot to drži za »običajne« zobne paste, stopnja abrazivnosti (RDA) tudi pri belilnih naj ne bo več kot 60. Abrazivi kot so kreda, silikati, plovec in bentonit namreč brazdajo zobno sklenino, zobje postanejo bolj občutljivi na hladno, vroče in sladko.


Varna in učinkovita pot do bolj belih zob

Za varno beljenje zob lahko poskrbijo encimi v zobni pasti. Glukoza oksidaza je encim, ki sladkor v ustih pretvori v naravni vodikov peroksid in delno v kisik, oba pa poskrbita za naravno beljenje zob. Hkrati encim glukoza oksidaza spodbudi uravnavanje ustne flore. Nekaterim zobnim pastam belilni učinek daje aktivni ogljik – stara in že dokazana metoda, ki nežno odstrani zabarvanje zob. Za dodatno navidezno belino zob lahko poskrbi tudi optično belilo »Prestige Sparkling Blue®«, ki je dodano nekaterim belilnim zobnim pastam.

CURAPROX [BE YOU.]Dodatna podpora pri zaščiti pred kariesom

Etiketo na zobni pasti velja prebrati ne glede na to, ali gre za belilno zobno pasto ali ne. Tudi običajne paste namreč vsebujejo nepotrebne in škodljive sestavine, kot je na primer penilo SLS (natrijev lavrilsulfat). Raje posezite po takšnih, ki so v harmoniji z ustno sluznico in podpirajo naravno delovanje silne.

V zobni pasti je dobrodošel hidroksilapatit, ki sicer sestavlja 95 odstotkov dentina. Ta zapolni brazde v zobni sklenini in zmanjšuje občutljivost zob. Ksilitol preprečuje množenje bakterij, ki povzročajo karies. Pridobivajo ga iz breze, zato ima sladek okus, vendar za škodljive bakterije ni zanimiv. Ksilitol ima tudi protibakterijske učinke in krepi zobno sklenino. Ameriški slamnik, vražji krempelj in azijski vodni popnjak pomirjajo in obnavljajo ustno sluznico in dlesen ter zmanjšujejo vnetje. Pomagajo tudi po zobozdravstvenih posegih in operacijah. Pantenol in provitamin B5 ohranjata vlažnost sluznice, pripomoreta k nastajanju novih celic v sluznici, zmanjšata vnetje in spodbujata zdravljenje.

Zobna pasta je zagotovo dobrodošel pripomoček pri vzdrževanju vsakodnevne ustne higiene. Velja si pa zapomniti, da je vse površine vseh zob potrebno čim bolje poščetkati – z zobno ščetko in medzobnimi ščetkami. Samo čisti zobje so namreč zdravi.