Beljenje zob  05.05.2015   Estetika     beljenje zob

Tako kot ima vsak človek na svetu edinstven prstni odtis, tako unikatni so tudi naši zobje – ne le po številu, obliki, kakovosti in položaju v ustih, ampak tudi po barvi. Ta je že po naravi različnih odtenkov – od bolj snežno belih do bež in sivkastih tonov, odvisna pa je od naše dedne zasnove ter zunanjih in notranjih zabarvanj. Prva povzročajo zobni kamen, površinske zobne obloge in zabarvanja zaradi cigaret, uživanja kave, čaja in vina, za druga pa je med drugim krivo uživanje nekaterih zdravil, zdravljenje zob in dedne bolezni. Kljub temu da je bolj rumenkasta barva zob v primerjavi z našo kožo videti bolj naravna, taki zobje pa naj bi bili tudi kakovostnejši oziroma trdnejši, danes pod vplivom holivudskih trendov stremimo k bolj belim zobem. Tu nastopi beljenje zob.

Metode beljenja zob

Če nismo zadovoljni z barvo svojih zob, za spremembo obstaja nekaj različnih metod, ki jih lahko razdelimo na domače in profesionalne. Med njimi so tri ključne razlike: cena, moč belilnega učinka in obstojnost. Za manjše posvetlitve tako lahko ceneje poskrbimo sami z izdelki, ki so na voljo v drogerijah ali specializiranih trgovinah, za večjo in dlje trajajočo belino nasmeha pa bo bolje in varneje poskrbel zobozdravnik. Pa na kratko poglejmo, kaj vse je na voljo, če menimo, da naš nasmeh ni dovolj bel ali bleščeč.

Domače metode

Med tako imenovane domače metode za beljenje zob oziroma tiste, ki se jih lahko lotimo sami, štejemo beljenje z:

  • belilno ali polirno zobno pasto,
  • belilnimi trakovi,
  • belilom, ki ga nanašamo s čopičem,
  • žvečenjem žvečilnih gumijev z delci, ki delujejo abrazivno.

Med domačimi metodami naj omenimo še ščetkanje z električno zobno ščetko, kot je Philips Sonicare. Ta glede na izsledke raziskav lahko uspešno odstrani zunanje zabarvanje, ki ga povzročajo kava, čaj, tobak, rdeče vino in pigmenti iz hrane. Ob tem je primerna tudi za vzdrževanje beline zob po profesionalnem beljenju.

Profesionalne metode

Profesionalne metode so učinkovitejše in varnejše od domačih. Pomembno je, da se belijo le zdravi zobje, zdrava pa morajo biti tudi obzobna tkiva, za kar poskrbi zobozdravnik. Med najpogostejše profesionalne metode spadajo:

  • laserska metoda beljenja,
  • oksidativno beljenje,
  • metoda beljenja, ki jo izvajamo sami, vendar pod nadzorom zobozdravnika,
  • notranje beljenje zob (običajno namenjena beljenju posameznega mrtvega zoba).

Najmanj agresiven način za posvetlitev zob med profesionalnimi metodami predstavlja beljenje. V postopku beljenja zobozdravnik na zobe nanese belilni gel, iz katerega se aktivno sprošča kisik, ta pa prehaja v sklenino, kjer se vrši postopna oksidacija. Ta proces sčasoma sicer poteka v obratni smeri, kar pomeni, da zobje postopoma temnijo nazaj proti naravni barvi, zato je treba belino, ko enkrat izvedemo beljenje zob, vzdrževati. Kako hitro in intenzivno se bo naravna barva povrnila, je odvisno tudi od načina življenja – kajenje, pitje kave, čaja, rdečega vina ipd. Profesionalno pridobljeno belino zob pa lahko vzdržujemo tudi z domačimi metodami beljenja.

Ne glede na metodo beljenja pa je predpogoj dobra, redna in natančna ustna higiena oziroma kakovostno ščetkanje, s katerim odpravimo zobne in medzobne obloge.