Kamen na kamen odmik dlesni?Zobni kamen (mineralizirane mehke zobne obloge) se najpogosteje nabere na robu med zobom in dlesnijo ali pod dlesnijo, kjer lahko povzroča tudi največ nevšečnosti, ki lahko pripeljejo do resnih težav z dlesnimi. Zobni kamen je namreč eden od dejavnikov, ki pospešuje razvoj parodontalnih bolezni, ki po 30. letu starosti prevzamejo glavno vlogo med obolenji v ustni votlini.

Vpliv zobnega kamna na dlesni

Glede na mesto v ustih, kjer se zobni kamen največkrat nabere ne čudi, da predstavlja največjo grožnjo prav dlesnim. Če se nabira nad dlesnijo, lahko povzroča gingivitis oziroma vnetje dlesni, pod dlesnijo pa lahko vodi do vnetja kosti in mehkih tkiv ali parodontitisa. Zobni kamen sam po sebi sicer ni nevaren, je pa, zaradi svoje strukture in hrapave površine, idealno oprijemališče za kopičenje novih mehkih zobnih oblog. Ker skupke bakterij ohranja v tesnem stiku s tkivom ne čudi, da je zobni kamen dejavnik, ki poslabšuje stanje obzobnih tkiv. Če takšnega stanja ne saniramo pravočasno, lahko zob, zaradi vnetnih procesov, izgubi oporo in celo izpade. Zato so preventivni pregledi pri zobozdravniku ali ustnem higieniku še toliko bolj pomembni. Ne le, da nam pomagajo ohraniti zdravje, prihranijo nam lahko tudi denar, saj se tako lažje izognemo morebitnim investicijam v različne protetične nadomestke, od mostičkov in zobnih vsadkov do protez.

Bolje preprečiti kot lečiti

Tako kot pri ostalih zdravstvenih zadevah tudi tukaj velja, da je preventiva boljša kot kurativa. Dobra novica je, da imamo moč v svojih rokah, saj lahko veliko storimo že s temeljitim ščetkanjem in kakovostnimi pripomočki za ustno higieno. Zobna ščetka naj bo mehka z več tisoč finimi ščetinami, s katerimi bomo s krožnimi gibi lahko segli tudi v sulkus oziroma žlebič med zobom in dlesnijo. Pri tem seveda ne smemo pozabiti tudi na letne preventivne preglede pri zobozdravniku, ki bodo odkrili, če se potencial za kakšne neprijetnosti slučajno ne skriva pod robom dlesni. Če je zobni kamen slučajno že prisoten, nam ga bosta zobozdravnik ali ustni higienik odstranila mehansko, s posebnimi aparaturami, nam pa bo preostala le skrb za nadaljnje vzdrževanje čistih zob.