Krvaveče dlesni so znak za alarmKrvaveče dlesni so zagotovo znak, da so dlesni vnete, zato je naslednjič, ko boste pri ščetkanju ali ugrizu v tršo hrano opazili kri, čas za akcijo. Dobra novica je, da z izboljšano ustno higieno in uporabo pripomočkov, kot so medzobne ščetke, vnetje lahko odpravimo, saj so njegove povzročiteljice bakterije v zobnih oblogah.

Naše dlesni lahko postanejo spet zdrave. Povzročiteljice vnetja so namreč bakterije v zobnih oblogah. Slaba novica pa je, da vnetje dlesni lahko napreduje v globlja obzobna tkiva, če ga ne odpravimo.

Začne se v medzobnem prostoru

Kritična mesta za nastanek vnetja dlesni so povsod tam, kjer jih s pripomočki za ustno higieno težje dosežemo: rob med dlesnijo in zobom, medzobni prostor, mesta pod mostički in okrog zobnih vsadkov ... Zato izboljšana ustna higiena ne pomeni, da si zobe čistimo večkrat in/ali bolj močno. Največkrat to pomeni, da jih moramo čistiti drugače. Morda bomo morali zamenjati zobno ščetko, začeti uporabljati medzobno ščetko in/ali zobno nitko ali še kateri drug pripomoček. Medzobni prostor je zaradi svoje oblike in strukture dlesni bolj tvegan za vnetje, zato je to tudi mesto, kjer se vnetje dlesni po navadi začne. Največkrat lahko vnetje in s tem krvaveče dlesni odpravimo z ustrezno ustno higieno, ki vključuje redno čiščenje medzobnih prostorov. Zelo učinkovit pripomoček za to opravilo je medzobna ščetka, ki pa mora biti pravilno izbrana, da bo po velikosti ustrezala medzobnemu prostoru, ki ga čistimo. Če je premajhna, z njo čiščenje ni dovolj učinkovito, če je prevelika, pa se z njo lahko poškodujemo.

Prava velikost medzobne ščetke

Ob uvedbi medzobne ščetke v svojo dnevno ustno higiensko rutino, je velika verjetnost, da boste ob uporabi imeli krvaveče dlesni. Če je velikost medzobne ščetke pravilno izbrana, potem je najverjetnejši vzrok za krvavenje vnetje dlesni, ki bo ob redni uporabi že čez nekaj dni izzvenelo. Hkrati se bo tudi medzobni prostor nekoliko povečal, saj dlesen ne bo več vneta in zaradi tega nabrekla. Zato je priporočljivo, da po 7 ali 14 dneh ponovno preverite, če je medzobna ščetka, ki jo uporabljate, še vedno ravno prav velika oziroma ali bi lahko, zaradi povečanega medzobnega prostora, uporabili nekoliko večjo.