Mlečni zobjePrvi meseci otrokovega življenja niso pomembni samo zaradi rasti in razvoja zdravih zob. Takrat so tudi ključni trenutki osebnega razvoja otroka. Bolj so otroci izpostavljeni različnim dražljajem, večji so koristni učinki na njihov psihični in osebnostni razvoj. In več kot je dražljajev, kot so sesanje, požiranje, grizenje, boljši je razvoj čeljusti in zob.

Mlečni zobje so tisti, ki si jih vsi zapomnijo – mnogi starši po neprespanih nočeh, otroci pa po majhnih pozornostih, ki jih dobijo od zobne miške ali vile v zameno za izpadli mlečni zobek. In tudi zato je toliko pomembneje, da za ta zaklad v ustih kar najbolje poskrbimo. Zobna miška vendar ne vzame piškavih zob, mar ne?

Pomen prvih zob

Pri dojenčkih se najprej med 4. in 11. mesecem pojavita oba spodnja sekalca, potem prvi in drugi zgornji sekalec, nato spodnja sekalca, prva spodnja in prva zgornja kočnika, nato podočniki in nazadnje druga spodnja kočnika. Mlečno zobovje je tako popolno pri treh letih, sestavlja pa ga 20 zob. Nekateri starši pogosto podcenjujejo pomen zdravja mlečnih zob svojih otrok, saj menijo, da bodo ti zobje hitro izpadli in zato ni treba posebej skrbeti za njih, kar pa sploh ne drži. Takoj, ko izraste prvi mlečni zob, se namreč začne pod njim razvijati stalni zob. Slabo negovani mlečni zobje lahko resno škodijo tudi stalnim zobem. Prav tako je mlečni zob tisti, ki 'drži' prostor stalnemu zobu. V primeru, da otrok predčasno izgubi mlečni zob, se začne ta prostor hitro ožiti, kar je lahko tudi razlog za kasnejše ortodontske težave.

Otrokov stik z zobno ščetko naj bo prijeten

Zelo pomembno je, da otroku že zgodaj približamo ustno higieno, saj je to velikega pomena za njegovo ustno zdravje in zdravje celotnega organizma tudi v kasnejših letih. Za ustrezno zdravje zob je pomembno, da otrokova prehrana vsebuje čim manj sladkorjev in sladkih pijač, v vsakem primeru pa je nujno potrebna temeljita in redna ustna higiena. Pri tem je pomembno, kakšen bo otrokov prvi stik z zobno ščetko. Če bo neprijeten ali celo boleč, smo si naredili medvedjo uslugo, ob prijetni izkušnji pa bo navajanje na to opravilo precej enostavnejše. Upoštevati je treba tudi, da se med rastjo in razvojem otrokova usta zelo spreminjajo – od brezzobosti, mlečnih zob, manjkajočih zob do mešanega zobovja (mlečni in stalni zobje), do vseh izraslih stalnih zob, zato se temu prilagajajo tudi pripomočki, ki jih uporabljamo. Kljub temu se vodilo temeljite higiene ne spreminja – očistiti vse zobne površine vsakega zoba.