Za otrokovo ustno higieno je treba začeti skrbeti, še preden začnejo izraščati prvi zobki. Ker ima vsako obdobje v otrokovem razvoju svoje posebnosti, pri skrbi za nego njegovih ustec ni nič drugače – prilagoditi je treba pripomočke in pristop k ustni higieni. Seveda pa ga ni čez pozitivni zgled, ki ga dajejo starši s svojim odnosom do čiščenja zob. V nadaljevanju preberite, kako poskrbeti za čiste mlečne zobe.

Pomen mlečnih zob

Mlečno zobovje je popolno pri treh letih in šteje 20 zob. Pri dojenčkih se med 4. in 11. mesecem najprej pojavita oba spodnja sekalca, potem prvi in drugi zgornji sekalec, nato druga spodnja sekalca, prva spodnja in prva zgornja kočnika, nato podočniki in nazadnje druga spodnja kočnika. Nege mlečnih zob ne gre zanemarjati, čeprav gre za zobe, ki bodo v nekaj letih izpadli in bodo na njihovo mesto prišli stalni. Slabo zdravje mlečnega zoba namreč lahko resno škodi tudi stalnemu zobu, ki se začne razvijati takoj, ko izraste prvi mlečni zob. Še ena funkcija mlečnega zoba je, da rezervira prostor za stalni zob. Če otrok predčasno izgubi mlečni zob, se začne ta prostor hitro ožiti; to je lahko tudi razlog za poznejše ortodontske težave. Zato je zelo pomembno, da otroku že zelo zgodaj približamo ustno higieno, saj je to ključno za njegovo ustno zdravje in zdravje celotnega organizma tudi v kasnejših letih.

Pri čiščenju zob naj pomagajo starši

Kljub temu da se med rastjo in razvojem otrokova usta ves čas spreminjajo, vodilo temeljite higiene ostaja enako – očistiti vse zobne površine vsakega zoba. Seveda se spreminjajo tudi prijemi, kako to storiti, zato je pomembno, da je otrokov prvi stik z zobno ščetko pozitiven. Eden od priljubljenih načinov, ki ga uberejo starši, je, da otroku že zelo zgodaj ponudijo zobno ščetko, s katero se lahko najprej igra, jo ob igri nese v usta in se navaja na občutek ščetin na dlesnih in zobeh. Tako bo kasnejše nujno opravilo veliko prijetnejše.

Ker so otrokove motorične sposobnosti še premalo razvite, da bi si zobke lahko temeljito očistil sam, je pomoč staršev še kako dobrodošla, še posebno ko gre za pravilno ščetkanje z majhnimi krožnimi gibi po robu med zobom in dlesnijo. Kakovost otrokovega ščetkanja je večinoma težko preveriti, zato si starši lahko pomagajo s sistemom za dvobarvno razkrivanje zobnih oblog, ki pokaže sveže in stare zobne obloge. Tako lažje vidijo, na katerih mestih je bilo ščetkanje dovolj temeljito in kje bolj površno, tako da bo treba tehniko izpiliti.

Zvesti pomagači

Zobne ščetke in drugi ustnohigienski pripomočki so lahko zvesti pomagači. Zato je dobro izbrati take, ki bodo otroku v veselje in bodo kakovostno opravili svoje delo.

Za najzgodnejše ščetkanje otroški zobozdravniki priporočajo, da otroci uporabljajo ščetko CURAkid s starši (od izrasta prvega zobka do predšolskega obdobja). Za mala usteca v tem obdobju ima rešitev tudi norveški specialist za ustno higieno Jordan s ščetkami Step 1 in 2, ki otroke razveseljujejo še z obliko in barvami.

Od petega leta naprej pride v poštev ščetka CURAPROX smart s še več tisoč finimi ščetinami kot CURAkid, svoje delo pa temeljito opravi z mehkostjo in nežnostjo. Pri njeni uporabi se zaradi ultratankih in gosto vpetih ščetin zmanjša možnost neprijetnega občutka pri ščetkanju, kar je ključno za to, da otrok ne razvije negativnega odnosa do čiščenja zob.

Pri mlečnih zobeh je še eno področje, ki mu je treba nameniti posebno pozornost – brazdam (fisuram) na griznih ploskvah. Prvi zobje imajo te ploskve namreč zelo izrazite oziroma globoke, tako da so izvrstno zatočišče za ostanke hrane. Najlažje jih je kakovostno očistiti s čopasto ščetko, ki ima samo en snop ščetin in omogoča dostop tudi do zelo skritih kotičkov.