Obvestilo Spletna stran www.zdrav-nasmeh.com uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo varno, naprednejšo izkušnjo. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tukaj.    OK

Nosečnost je za ženske posebno obdobje in čas velikih telesnih sprememb. Te pa niso samo vidne, kot na primer rastoči trebušček, ampak lahko potekajo pritajeno, če nosečnice nanje niso dovolj pozorne. Tako intenzivna nihanja hormonov v nosečnosti vplivajo tudi na zdravje obzobnih tkiv. Prav zato je toliko pomembneje, da nosečnice svoji ustni higieni posvetijo večjo skrb in so pozorne na morebitno vnetje dlesni, katere pokazatelj je krvavitev iz dlesni in ki lahko napreduje v globlja obzobna tkiva ter povzroči precej nevšečnosti.Bakterije – krivci za vnetje obzobnih tkiv

Vzrok za vnetje obzobnih tkiv so bakterije v zobnih oblogah, ki s svojimi strupenimi izločki prek imunskega odziva telesa povzročijo vnetje. Najprej je vneta dlesen, če pa se vnetje ne odpravi, lahko napreduje v globlja obzobna tkiva in povzroči nemalo težav. Kot prvi znak vnetja dlesni se pojavi krvavitev, kar je zanesljiv pokazatelj, da obzobna tkiva niso več zdrava. Ob tem se lahko spremeni barva dlesni, opaziti pa je mogoče tudi, da otečejo. Zaradi hormonskih nihanj, ki spremljajo vsako nosečnico, se stanje obzobnih tkiv lahko še poslabšuje, dodatno pa k temu pripomorejo tudi kajenje, stres in sladkorna bolezen.


Prezgodnji porod

Napredovalno vnetje obzobnih tkiv (parodontitis), torej stanje, ko vnetje napreduje v globlja obzobna tkiva, ni težava, omejena le na ustno votlino, zato se krvavitev iz dlesni mora obravnavati zelo resno. Gre namreč za bolezenski proces, ki zahteva takojšnje ukrepanje, saj v nasprotnem primeru lahko vodi do nastanka sistemskih bolezni. Mednje sodijo bolezni srca in ožilja, pljučna obolenja, pri nosečnicah pa lahko predstavlja povečano tveganje za prezgodnji porod in prenizko težo novorojenčka.


Odpravimo vzrok

Ker vnetje obzobnih tkiv povzročajo bakterije v zobnih oblogah, je rešitev za krvaveče dlesni ob hitrem ukrepanju enostavna. Lotiti se je potrebno bolj rednega in temeljitega čiščenja zob ter medzobnih prostorov. Ko je vneta samo dlesen, bolezen namreč lahko zaustavimo. Tako si obzobna tkiva opomorejo in popolnoma pozdravijo.

Kateri pripomočki pa nam pri tem lahko najučinkoviteje pomagajo? Med enega osnovnih zagotovo štejemo mehko zobno ščetko, kot na primer CURAPROX CS 5460 ali CURAPROX CS smart, s katerima lahko brez bojazni posežemo tudi v rob (1-2- milimetrski žlebič) med zobom in dlesnijo, kjer je eno najljubših zatočišč bakterij. Svoje delo zelo učinkovito opravi tudi električna zobna ščetka Sonicare, saj s patentirano tehnologijo deluje na bakterije že 1 ali 2 mm pred dotikom. Ker pa se bakterije zelo rade zadržujejo tudi v medzobnih prostorih, ki jih z običajno ščetko ne moremo očistiti, je k redni negi dobro dodati še medzobne ščetke in nitke.
Glede na individualne potrebe lahko uporabimo še ščetko s samo enim snopom vlaken za težko dostopna mesta, pa tudi ko nam čiščenje zadnjih zob z zobno ščetko sproža refleks bruhanja. Če je potrebno, lahko po posvetu s strokovnjakom za ustno zdravje uporabimo tudi katerega od izdelkov iz linije CURAPROX Perio Plus+, ki vsebujejo klorheksidin in CITROX®, zaradi česar delujejo antiseptično, protivirusno in protiglivično in pomagajo zavirati vnetja na ustni sluznici.

Če se znaki vnetja kljub temu nadaljujejo, je treba obiskati svojega zobozdravnika.