Otrok in strah pred zobozdravnikomSkrb za ustno higieno se začne, še preden začnejo izraščati prvi zobki. Nega otroških ust je takrat v domeni staršev, ki s svojim odnosom do čiščenja zob pomembno vplivajo tudi na otroka. Sicer pa ne glede na to, kako zavzeto skrbimo za zdravje svojih ali otrokovih zob in ustne votline na splošno, k preventivi spada še en pomemben korak, ki bi ga otroci, pa tudi številni odrasli najraje preskočili – redni obiski pri zobozdravniku. Strah pred »zobarjem« zna namreč biti močnejši od nas. Odtehtati ga ne more niti dejstvo, da z rednimi obiski pripomoremo ne le k svojemu ustnemu zdravju, ampak k zdravju celotnega telesa. Ker je pomembno, da se strah ne razvije že v otroštvu, v nadaljevanju preberite, kdaj prvič obiskati zobozdravnika, kako otroka pripraviti na obisk in mu pomagati premagati strah pred zobozdravnikom.

Prvi pregled

Prvi obisk zobozdravnika se priporoča, ko otroku zraste prvi mlečni zob, običajno med 6. in 10. mesecem. Bolj kot otroku je ta obisk namenjen staršem, saj je preventivno-izobraževalne narave. Zobozdravnik starše poduči o tem, kako naj pravilno skrbijo za otrokove zobe, s kakšno hrano naj se prehranjuje, ter opozori na škodljive učinke sladkarij, sladkih pijač in drugih razvad. Naslednji obisk starši lahko načrtujejo med 2. in 3. letom.

Z igro do obiska brez solz

Na otrokovo dojemanje pregleda pri zobozdravniku vplivajo številni dejavniki, zato ni odveč vložiti nekaj več časa in energije v to, da mu razložite, kaj zobozdravnik dela in zakaj ga je treba redno obiskovati. Povzeli smo nekaj načinov, kako pristopiti, da otrok ne razvije strahu pred zobozdravnikom.

1) Z otrokom se na prvi preventivni pregled odpravite, ko še ni težav ali bolečin. Tako bo ves čas namenjen le spoznavanju ordinacije in zobozdravnika, morda bo otrok moral odpreti usta, da se preštejejo vsi zobki. Ker zobozdravnik na takem obisku ne bo opravil nobenega posega, je več možnosti, da mine v prijetnem vzdušju. Zato se v otroku ne bo pojavil strah in bo brez oklevanja pripravljen na naslednji obisk.

2) Majhnim otrokom je z igro pogosto najenostavneje približati različna področja, teme in poklice, tudi zobozdravniškega. Z njim se lahko igrate doma tako, da mu najprej razložite, kaj se dogaja na obisku pri zobozdravniku, nato pa v različnih vlogah to tudi odigrate. Danes se k bolj igrivemu pristopu k zobozdravstvenemu pregledu otrok nagiba tudi veliko zobozdravnikov in njihovih asistentov, zato je obisk za otroka lahko prava dogodivščina, ki se je bo z veseljem spominjal.

3) Strah staršev pred zobozdravnikom lahko pomembno vpliva tudi na otroka, saj se bo zobozdravnika (neutemeljeno) bal, še preden bo prvič sedel na zobozdravniški stol. Tudi če se sami bojite zobozdravnika, ga otroku nikoli ne predstavljajte kot nekaj strašnega, kot kazen. Zobozdravnik je namreč svetovalec in učitelj, mentor in zdravnik. S preventivnimi pregledi lahko preprečite morebitne zaplete z otrokovim zdravjem zob in dlesni, ob upoštevanju njegovih nasvetov pa lahko tako vi kot vaš otrok ohranite zobe zdrave do konca življenja.