Obvestilo Spletna stran www.zdrav-nasmeh.com uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo varno, naprednejšo izkušnjo. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tukaj.    OK

Znakov, ki jih kažejo vnete dlesni, ne smemo prezreti ali zanemariti, saj vnetje lahko napreduje v globlja obzobna tkiva, to pa lahko sproži hude zdravstvene zaplete. Ključni so temeljita domača ustna higiena in redni preventivni obiski zobozdravnika.

Tiho brez bolečin

Če zgodnje znake vnetih dlesni prezremo ali jih ne upoštevamo, vnetje lahko napreduje in sčasoma nastanejo obzobni žepki, ki se z napredovanjem bolezni poglabljajo, obzobna kost začne propadati. Ko propade, zobu ne more več zagotavljati opore, in zob izpade. Ta proces lahko traja kar nekaj let, bolezen pa velja za zahrbtno, saj poteka brez bolečin. Torej, če nas krvaveče dlesni in slab zadah ne zdramijo k ukrepanju, smo na dobri poti k izgubi zob. A v tej zgodbi je izguba zoba še najmanj boleč del.

Vnetje obzobnih tkiv lahko povzroči hude zdravstvene zaplete

Ko gre za kronično vnetje obzobnih tkiv, lahko rečemo, da v svojih ustih ves čas nosimo odprto rano. Čeprav je ne vidimo, ne pomeni, da je ni. Ta rana predstavlja na stežaj odprta vrata za mikroorganizme, tudi tiste najnevarnejše. Skozi njo lahko po krvožilnem sistemu pripotujejo do vsakega našega organa. Zato ne pretiravamo, če rečemo, da v ustih nosimo tempirano bombo, ki lahko sproži hude zdravstvene zaplete. Rezultati raziskav so pokazali, da so ljudje z napredovalo obliko vnetja obzobnih tkiv izpostavljeni večjemu tveganju za srčni infarkt, možgansko kap, nosečnice s tako obliko bolezni pa so izpostavljene večjemu tveganju za prezgodnji porod in nižjo porodno težo novorojenčka. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo vnetje obzobnih tkiv vpliva na slabšanje te bolezni, po drugi strani pa slabo nadzorovan krvni sladkor poslabšuje stanje obzobnih tkiv.

Pomembni so redni preventivni pregledi

Če z izboljšanjem ustne higiene vnetje dlesni ne izzveni, je dobro takoj obiskati zobozdravnika. S pregledom obzobnih tkiv bo ugotovil, v kateri fazi je vnetje. Morda je že napredovalo v globlja obzobna tkiva in je potrebna zobozdravniška obravnava, ali pa je treba samo izboljšati tehniko čiščenja zob oziroma zamenjati zobno ščetko z drugo, učinkovitejšo.

Zobozdravnika je tudi sicer dobro preventivno obiskati dvakrat na leto in se prepričati, da je z zdravjem naših zob in dlesni vse v najlepšem redu. Zelo priporočljivo je še, da se s svojim zobozdravnikom ali ustnim higienikom dogovorimo za individualni pouk ustne higiene. Tako ne bomo le spoznali svoje ustne votline, kje so mesta, na katera moramo biti posebej pozorni, ampak se bomo naučili tudi, kako in s čim vsakodnevno odstranjevati zobne obloge in ohranjati dobro ustno zdravje.