Obvestilo Spletna stran www.zdrav-nasmeh.com uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo varno, naprednejšo izkušnjo. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tukaj.    OK

Če bi bili v življenju zmeraj le 70-odstotni, bi bilo vse, česar se lotimo, pravzaprav nedokončano. Zakaj si potem ob ščetkanju zob pogledamo skozi prste?

Ni zaman, da vsako leto ves mesec med 15. oktobrom in 15. novembrom namenjamo pomenu zdravih dlesni in temu, da moramo tudi pri ustni higieni stremeti k 100-odsotnosti. Samo tako se lahko izognemo težavam, ki jih prinaša pomanjkljiva skrb za zdrave zobe in dlesni. In te so lahko zelo resne.

Ne pozabite na medzobne prostore

Neočiščeni medzobni prostori namreč vodijo do vnetja obzobnih tkiv, ki ga večina pri sebi sploh ne zazna ali pa mu ne namenja pozornosti. Nezdravljeno vnetje dlesni se lahko razvije v težje oblike vnetja obzobnih tkiv ali parodontalno bolezen, ki velja za najbolj razširjeno kronično bolezen. V medzobnih prostorih zelo pogosto nastane tudi karies, velikokrat pa se zgodi še, da med zobmi nabrane zobne obloge poapnijo, tako da nastanejo trde zobne obloge ali zobni kamen. Ta pa ne kazi samo vašega nasmeha, temveč imate zaradi njega še slab zadah.


Matematika je enostavna

70 % + 30 % = 100 %

Če boste s kakovostno zobno ščetko res dobro očistili zobe, boste »samo« 70-odstotni. Do kar 30 odstotkov površine zaradi anatomije zob in dlesni namreč sploh ne boste mogli seči. To pomeni, da boste morali poseči po pripomočku, ki vam bo pri tem pomagal.

Če ste najprej pomislili na zobno nitko, se spomnite, da so medzobni prostori, še posebej med kočniki, lahko zelo veliki, in bo zobna nitka neučinkovita.

Če je bila vaša prva misel zobotrebec, jo prav tako preskočite, saj si z njim v medzobnem prostoru lahko naredite več škode kot koristi.

Najbolje vam bo pri nalogi služila ustrezno izbrana medzobna ščetka, ki bo po velikosti ustrezala posameznemu medzobnemu prostoru. Kako najti takšno, da jo boste varno spravili v medzobni prostor in bo učinkovito opravila svoje delo?

Žično jedro naj bo tanko, gibljivo in vzdržljivo.

Ščetine naj bodo izjemno mehke in dolge.

Pri zobozdravniku ali ustnem higieniku poprosite, naj vam izmerijo medzobne prostore in vam svetujejo pravilno velikost. Običajno za učinkovito čiščenje medzobnih prostorov potrebujete le dve ali tri različno velike medzobne ščetke.

In ne pozabite: vaja dela mojstra, če mojster dela vajo. Sprva se vam bo uporaba dodatnega pripomočka morda zdela dolgotrajna, a čez nekaj dni se boste zagotovo izurili, tako da vam bo medzobno ščetkanje vzelo manj časa kot uporaba zobne nitke. Tudi rezultati bodo hitro vidni. Če vam namreč krvavijo dlesni, boste z redno uporabo zobne in medzobne ščetke to krvavitev lahko zajezili v od 10 do 14 dneh. Če ne, priporočamo obisk zobozdravnika ali ustnega higienika.