Obvestilo Spletna stran www.zdrav-nasmeh.com uporablja piškotke, s katerimi zagotavljamo varno, naprednejšo izkušnjo. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tukaj.    OK

Ali ste vedeli, da zobne ščetke lahko očistijo le 70 % zobnih površin? Kaj pa je s preostalimi 30 %? Z njimi učinkovito opravijo le medzobne ščetke. Vendar ni vseeno, kakšne izberemo. Pomembno je, da se prilegajo posameznim medzobnim prostorom in dosežejo vse kotičke. Redna uporaba medzobnih ščetk pomaga pri preprečevanju kariesa v medzobnih prostorih ter zgodnjega in naprednega vnetja obzobnih tkiv, ki velja za najbolj razširjeno kronično bolezen tudi v Sloveniji. Kljub temu da za kakovostno ustno higieno lahko največ naredi vsak sam, so pomembni tudi redni obiski pri zobozdravniku in ustnem higieniku.

Preventiva je bistvena

Za ohranjanje dobrega ustnega zdravja so ključni preventivni zobozdravstveni pregledi. Da resnično ostanejo preventivni, mora z redno in kakovostno ustno higieno poskrbeti vsak sam. Gre za področje, h kateremu je treba pristopiti celostno. K temu spadajo redno, pravilno in temeljito ščetkanje, uporaba kakovostnih pripomočkov za ustno nego in skrb za uravnoteženo prehrano. Pri tem je dobro vedeti, da ni pomembno, kako dolgo se ščetkajo zobje, ampak kako in s kakšnimi pripomočki.


Zobna in medzobna ščetka z roko v roki

Zobne ščetke lahko očistijo le 70 % zobnih površin, kar pomeni tri od skupno petih površin zoba. Preostali dve se lahko učinkovito očistita z medzobnimi ščetkami, ki pa morajo biti pravilno izbrane, da bodo po velikosti ustrezale posameznim medzobnim prostorom. Če so premajhne, z njimi čiščenje ni dovolj učinkovito, če so prevelike, pa lahko poškodujejo dlesni. Običajno zadostujeta dve različni velikosti. Pri tem je dobro izbrati take medzobne ščetke, ki imajo mehke ščetine in tanko, a čvrsto žično jedro. Uporaba je preprosta – medzobna ščetka se nežno vstavi v medzobni prostor in brez upogibanja potegne iz njega, zadostuje pa, da to storimo enkrat dnevno.

Čisti medzobni prostori – zdrave dlesni

Čisti medzobni prostori so ključni iz več razlogov. Zaradi svoje oblike in strukture dlesni je večja verjetnost, da se očistijo slabše ali sploh ne. To lahko vodi do zobne gnilobe, ki se rada razvije prav v medzobnih prostorih, in do vnetja dlesni, ki se po navadi začne v teh ozkih, težje dostopnih predelih, ko mehke ali trde zobne obloge niso bile ustrezno odstranjene. O vnetih dlesnih (gingivitisu) govorimo, kadar te spremenijo barvo s svetlo rožnate na rdečo, otečejo oziroma nabreknejo, postanejo občutljive za dotik in že pri ščetkanju ali ugrizu v tršo hrano zakrvavijo. Vnete dlesni moramo obravnavati resno in ob prvih znakih vnetja takoj ukrepati. Nezdravljeno vnetje dlesni se namreč lahko razvije v težje oblike vnetja obzobnih tkiv ali parodontalne bolezni, za katero velja, da je najbolj razširjena kronična bolezen. Po nekaterih podatkih naj bi bilo tudi v Sloveniji prizadetih kar 98 % prebivalstva.


Vsak junak potrebuje pomočnika

Čeprav se zdi, da je za preprečevanje bolezni zob in dlesni najpomembnejša uporaba zobne ščetke, pa tudi ščetka z več tisoč izjemno tankimi ščetinami (npr. zobna ščetka CURAPROX CS 5460 ultra soft) očisti le 70 % površin zob. Kot vsaka junakinja tako potrebuje tudi svojo pomočnico – medzobno ščetko, ki bo učinkovito očistila preostalih 30 %. Ščetka CS 5460 ultra soft in medzobna ščetka CURAPROX CPS »prime« sta idealen SUPERDUO, ki poskrbita, da so zobje popolnoma čisti. Z obema pripomočkoma smo lahko prepričani, da smo sami naredili vse, kar je v naši moči, da bi učinkovito in varno preprečili še vedno zelo pogosta parodontalna obolenja.

Izdelek SUPERDUO, ki je novost na prodajnih policah, združuje zobno ščetko CS 5460, tri velikosti medzobnih ščetk CPS prime in držalo za medzobne ščetke s pokrovčkom.