Vsi vemo, da rek »Preventiva je boljša kot kurativa« še kako drži. Na enem mestu smo zbrali številne nasvete, ki vam bodo pomagali dvigniti skrb za ustno zdravje na novo raven. Obdržati svoje zobe vse življenje ni utopija. Z namigi, ki smo jih pripravili bo to sila enostavno.

Švicarska alpska sol za nego zob in dlesni

Ali ste vedeli, da zobna pasta s soljo pomaga pri ohranjanju ravnovesja v ustih?

Res je. Švicarska alpska sol v zobni pasti OSMOTONIC je namreč glavna sestavina, ki v ustih sproža naravno osmotsko delovanje.

Pojav suhih ust med telesno vadbo in njihov vpliv na ustno zdravje

Ali ste se kdaj vprašali, kakšna je povezava med telesno vadbo in ustnim zdravjem? Če seveda odmislimo koristi, kot so dobro počutje, več energije, boljši spanec in izboljšana vitalnost, ki jih celotnemu telesu prinaša redno ukvarjanje s športom, pa bi najbrž redkokdo pomislil na dokaj pogostega spremljevalca telesne vadbe – pojav suhih ust. Suha usta med vadbo na prvi pogled morda res nimajo nikakršne zveze z zdravjem zob in dlesni, vendar si njihov pojav zasluži pozornost, zato poglejmo podrobneje.

Reden dotok sline ščiti zobe in dlesni ter zagotavlja nemoten potek vseh procesov, ki se v ustih dogajajo. Potenje, ki spodbuja povečano izhlapevanje vode, dihanje skozi usta in intenzivna, dolgotrajna vadba povzročajo dehidracijo, zaradi česar se proizvodnja sline zmanjša. Temu sledi njena zgostitev, ki privede do lepljivih, suhih ust ter posledično do zmanjšane zaščite zob in dlesni

Manjka motivacija? Posezite po električni zobni ščetki

Danes so na tržišču poleg ročnih zobnih ščetk na voljo tudi električne, sonične in ultrazvočne zobne ščetke. Te so boljša izbira predvsem za tiste, ki so za ustno higieno manj motivirani, je zanje ščetkanje z navadno ščetko iz različnih razlogov oteženo ali pa le želijo izkoristiti prednosti, ki jih ponuja sodobna tehnologija.

Vsi se pri ustni higieni soočamo z drugačnimi izzivi

Če nasmeh krasi fiksni ortodontski aparat, potem je izziv čiščenje težko dostopnih mest okoli nosilcev in žičk. Pri malčkih se hrana rada skrije v globokih brazdah na grizni površini kočnikov ali pri ščetkanju spregledamo še ne popolnoma izraščene prve stalne zobke – šestice. Pri vsakodnevni ustni higieni običajno kratko potegnejo tudi težko dostopna mesta, kot so modrostni zobje ali skriti kotički pri nepravilno poravnanih zobeh. Predvsem nosečnice pa vedo, kako neprijeten je refleks bruhanja med ščetkanjem.

Vzrok za slab dah se lahko skriva v medzobnih prostorih

Ste že sedeli na kavi ali sestanku s prijateljem ali kolegom, ki mu je strašno smrdelo iz ust? Kako veste, da ta prijatelj niste vi? Če uporaba medzobnih ščetk ni v vašem vsakodnevnem ritualu ustne higiene, ste namreč resen kandidat vsaj za slab dah, če že ne tudi za vnetje dlesni.

Skrivnost izdelkov za ustno nego Bluem

Po navdihu narave je nizozemski ustni kirurg Peter Blijdorp s svojo ekipo razvil posebne klinično preizkušene izdelke za ustno nego blue®m, ki so odlični za vse, ki pri svoji vsakodnevni negi zob in dlesni prisegajo na najboljše, še zlasti za ljudi z zobnimi vsadki in specifičnimi težavami v ustih, kot so gingivitis, suha usta, afte in parodontalna obolenja.

Modrostni zobje


Osmice ali modrostni zobje izrastejo kot zadnji stalni zobje, zato jih v ustih običajno pričaka malo prostora. In zato so modrostniki lahko v nepravilni legi, hkrati pa težje dostopni za čiščenje. To povzroča težave in dileme o tem, ali naj »modrost« ostane v ustih ali ne. Vsekakor je naša prva naloga, da poskrbimo za čim temeljitejšo nego tudi v težje dostopnih kotičkih ustne votline, kjer so modrostniki. Če pa nam osmice povzročajo prevelike preglavice, se je treba o njihovi odstranitvi posvetovati z zobozdravnikom in skupaj poiskati najboljšo rešitev.

Suhih ust ne smemo spregledati

Suha usta so pojav, s katerim se občasno srečamo vsi. Lahko so spremljevalec viroz, zvišane telesne temperature, treme, trenutkov, ko je treba veliko govoriti ali posledica uživanja določene, predvsem slane hrane. Občasen občutek suhih ust ni nevaren, če pa se začne pogosto ponavljati ali se za stalno naseli v naš vsakdan, takrat je dobro razmisliti o vzrokih njegovega nastanka. Suha usta ali kserostomija so posledica premajhnega ali celo prekinjenega izločanja sline. O njih običajno ne govorimo kot o bolezni, gre pa lahko za simptom različnih zdravstvenih stanj. Za suhimi usti pogosto tožijo starejši ljudje, vendar razlog ni starost, ampak predvsem jemanje različnih zdravil.

Nosečnice in ustno zdravje

Nosečnost je za ženske posebno obdobje in čas velikih telesnih sprememb. Te pa niso samo vidne, kot na primer rastoči trebušček, ampak lahko potekajo pritajeno, če nosečnice nanje niso dovolj pozorne. Tako intenzivna nihanja hormonov v nosečnosti vplivajo tudi na zdravje obzobnih tkiv. Prav zato je toliko pomembneje, da nosečnice svoji ustni higieni posvetijo večjo skrb in so pozorne na morebitno vnetje dlesni, katere pokazatelj je krvavitev iz dlesni in ki lahko napreduje v globlja obzobna tkiva ter povzroči precej nevšečnosti.Ko zobna in medzobna ščetka nista dovolj

Zgodi se, da kljub ustrezni izbiri in uporabi zobne in medzobne ščetke ter zobne nitke, ne moremo zagotoviti zadostnih pogojev za vzdrževanje dobrega ustnega zdravja. Vzrokov je lahko več. Stres, hormonske spremembe, oslabljen imunski sistem, operativni posegi in puljenje. Pri fiksnih ortodontskih aparatih je na primer veliko težko dostopnih mest, ki otežujejo temeljito ščetkanje. V takih primerih si pomagamo z ustnimi vodami, pastami in geli, ki vsebujejo učinkovine s protibakterijskim delovanjem.

Zadnji dodani nasveti Zadnji dodani nasveti