Vsi vemo, da rek »Preventiva je boljša kot kurativa« še kako drži. Na enem mestu smo zbrali številne nasvete, ki vam bodo pomagali dvigniti skrb za ustno zdravje na novo raven. Obdržati svoje zobe vse življenje ni utopija. Z namigi, ki smo jih pripravili bo to sila enostavno.

Kaj ne sme manjkati v počitniški toaletni torbici

Pri pripravah na daljša počitniška potepanja so pri večini ključnega pomena seznami. Nanje običajno beležimo to, kar na poti nujno potrebujemo - polnilci za elektronske naprave, prva pomoč, dokumenti … Zobne ščetke običajno na seznam ne umesti nihče, bi si pa svoje mesto med nujno potrebnimi sopotniki zaslužila medzobna ščetka.

Večina navad izhaja iz družine

Večina navad je posledica vzgoje in te običajno ostanejo z nami vse življenje. Način, kako si zavežemo vezalke, prehranjevalne navade, odnos do ljudi in živali. Nenazadnje tudi skrb za ustno higieno. Če smo zobe redno in temeljito ščetkali že od malega, potem obstaja velika verjetnost, da bomo svoje zobe ohranili do konca življenja.

Zdravi ste, če so zdrava tudi vaša usta

Nič ne boli, boste rekli, torej so usta zdrava. Pa ni čisto tako. Obstaja celo možnost, da imate v ustih rano v velikosti dlani, pa sploh ne veste. Parodontalne bolezni, ki pestijo več kot 80 odstotkov ljudi, namreč sploh ne bolijo, ostale znake pa večina zanemari.

Za zdrava usta sta potrebna super junaka

Če je včasih veljalo, da sta super junaka za zdrava usta zobna ščetka in zobna pasta, nova spoznanja kažejo, da sta to zobna in medzobna ščetka. Mikroorganizme, ki se nabirajo na naših zobeh in dlesnih, moramo namreč mehansko dezorganizirati, na in ob vseh petih površinah posameznega zoba. Kako to najučinkoviteje naredimo?

Od nosečnosti do menopavze

Usta so usta in zobje so zobje, bi pomislili mnogi. Bi kar držalo, če ne bi bilo kar nekaj življenjskih prelomnic povezanih z ženskim spolom. Na primer, nosečnost in menopavza. V obeh se ženske srečujejo z nihanjem hormonov, kar med drugim vpliva na zdravje obzobnih tkiv.

10 minut na dan za zdrave zobe za vse življenje

Ne gleda na življenjsko obdobje je prav, da si na dan vzamete deset minut za ustno higieno. Morda se sliši ogromno, vendar so rezultat lahko zdravi zobje za vse življenje, zato raje dvakrat premislite.

Mame itak veljajo za super ženske, ki jim večopravilnost ni tuja.

Da bo tekel, kot namazan

Ustno higieno običajno enačimo z zobno, s tem pa pozabimo na organ, ki ima pomembno vlogo pri verbalnem sporazumevanju in prehranjevanju. Pri slednjem zobje hrano zmeljejo, naloga jezika pa je, da jo obrača in potisne v žrelo. Vsakič, ko to počnemo, v usta vnašamo nove mikroorganizme, ki se kopičijo na zobeh in jeziku. Zobe si vsaj enkrat na dan ščetkamo, kako pa skrbimo za nego jezika?

Pravilna uporaba zobne ščetke

Zobna ščetka je enostaven pripomoček, ki ga večina uporablja vsak dan vsaj enkrat. Tudi zato prevladuje mnenje, da ščetkanje zob ni veščina, ampak da zadostuje, da nanjo iztisnemo radodarno količino peneče se zobne paste ter ščetko dve minuti prestavljamo iz enega dela ustne votline v drugega. Pa sploh ni tako. Zakaj ne bi začetka leta izkoristili za osnovno lekcijo iz ščetkanja zob?

Nasmejano 2016!

Številni pregovori o smehu, ki jih poznamo, pričajo o tem, da smeh lahko zelo vpliva na naše življenje. Če ob tem zapišemo še tistega najpogosteje slišanega, da je smeh pol zdravja, in to podkrepimo z utemeljitvami, ki jih lahko preberete v nadaljevanju, ni razloga, da se v letu 2016 ne bi potrudili čim večkrat narisati nasmeha na obraz – sebi in drugim.

Skrb za ustno zdravje kot novoletna zaobljuba

Decembra si običajno vzamemo čas za obračun s preteklim letom in postavljanje zaobljub za prihajajoče. Včasih jih celo izlijemo na papir in opravljene simbolično prečrtamo, neizpolnjene pa prenesemo naprej. Kakšni so vaši načrti, veste samo vi, morda pa mednje lahko dodate še (večjo) skrb za svoje ustno zdravje. Preverite, kaj lahko vključite na svoj seznam.

Zadnji dodani nasveti Zadnji dodani nasveti