Uporabite kodo BLUEM20 za 20 % popust na vse izdelke Bluem, do 31. 7. 2024.

Vsi vemo, da rek »Preventiva je boljša kot kurativa« še kako drži. Na enem mestu smo zbrali številne nasvete, ki vam bodo pomagali dvigniti skrb za ustno zdravje na novo raven. Obdržati svoje zobe vse življenje ni utopija. Z namigi, ki smo jih pripravili bo to sila enostavno.

Bakterije in virusi prežijo tudi na zobnih ščetkah


Ali veste, da nekateri mikroorganizmi na zobnih ščetkah lahko preživijo do sedem dni in se ob uporabi zobne ščetke prenesejo v ustno votlino lastnika ščetke ali z dotikom na ščetke drugih družinskih članov?

Razkrijte krivca, ki povzroča težave v ustih

Tehnike ščetkanja in čiščenja skritih kotičkov v ustih se razlikujejo, vsi pa si zobe umivamo z enim ciljem – očistiti jih tako, da se izognemo težavam, ki vodijo k izrednim obiskom zobozdravnika. To je tudi eden izmed razlogov, zaradi katerih je priporočljivo, da starši preverjajo, kako si otroci ščetkajo zobe vsaj do njihovega dopolnjenega osmega leta. Kdo, razen zobozdravnika ali ustnega higienika pa učinkovitost ščetkanja lahko preveri pri odraslih?

Zdravo 2018!

Ob koncu leta je obračun s preteklimi 365 dnevi neizbežen. Ko s 1. januarjem obračamo nov list, so neizogibni tudi načrti za prihajajoče leto. Nekateri si jih radi zapišejo, drugi pa si le okvirno začrtajo nove cilje in zaobljube. V katero skupino spadate vi? Se na vašem seznamu nahaja tudi več smeha? Če ne, preverite, zakaj bi se moralo in kako enostavno lahko za to poskrbite kar sami. In naj bo tudi v 2018 zdravje še zmeraj na vrhu vaših prioritet.

Čisti medzobni prostori – korak do svežega daha

Nega medzobnih prostorov je pomemben korak pri vsakodnevni skrbi za ustno zdravje, za ljudi z različnimi oblikami parodontalnega obolenja pa celo nepogrešljiv. Za popolno nego zob in dlesni ter svež dah je ob zobni ščetki priporočljivo uporabiti še medzobne ščetke, ki jih lahko varno vstavite v medzobni prostor, kjer se bodo ščetine popolnoma razprle ter učinkovito in brez poškodb očistile dlesen in stranski površini zob.

Ste letos že obiskali zobozdravnika?

Zakaj, če me pa nič ne boli, bi marsikdo pomislil. Vendar bolečina ni pravi razlog za obisk zobozdravnika. Ko boli je lahko za zob ali dlesen že prepozno.

Zobobol ali oteklina pomeni že nujen primer in zobozdravnik vas bo v ordinacijo sprejel tudi brez predhodnega naročila.

Brezskrbno se nasmehnite poletju

Vroči poletni dnevi kar kličejo po lahkotnosti – zračna oblačila, sproščenost in ležerno preživljanje popoldnevov z osvežilno pijačo v rokah. Dnevni ritem se upočasni, vikendi so namenjeni piknikom in odštevanje do morskega dopusta je v polnem teku. Vse se zdi bolj enostavno, takšna pa je tudi poletna dnevna nega: lahka krema za obraz, tonik za hidratacijo, krema za sončenje in dva izdelka za ustno nego, zobna ščetka ter medzobne ščetke – to je pravzaprav vse, kar potrebujete. Preverite zakaj.

Kako pa kaj vaš zobozdravnik?

Je že res, da za svoje ustno zdravje z redno in pravilno ustno higieno ter kakovostnimi pripomočki najlaže poskrbimo sami, vendar pa k preventivi spadajo še redni pregledi pri zobozdravniku. Ti so ključnega pomena za ohranjanje ne le zdravih zob in dlesni, ampak tudi celotnega zdravja za vse življenje.

Z analizo sline do preprečevanja parodontalne bolezni

Za trdno ustno zdravje lahko največ naredimo sami z ustrezno ustno higieno in izbiro kakovostnih in učinkovitih pripomočkov. Kljub temu na določene dejavnike tveganja ne moremo vplivati, lahko pa jih prepoznamo in smo še toliko bolj pozorni na preventivo. Ena od naprednejših idej v sodobnem zobozdravstvu je analiza sline, s pomočjo katere lahko preprečimo razvoj parodontalne bolezni. Zveni revolucionarno? Niti ne.

Prehlajeni? Zamenjajte svojo zobno ščetko

Ščetkanje zob je v celoti lahko učinkovito le z neobrabljeno mehko zobno ščetko, zato jo je priporočljivo zamenjati vsake tri mesece ali celo prej, če ščetine izgubijo svojo prvotno obliko. To se pogosto zgodi zaradi premočnega pritiskanja med ščetkanjem. Poleg tega obstajajo še druge okoliščine, ko je dobro poseči po novi zobni ščetki. To je po prestanih boleznih, kot so angina ter prehladna in druga virozna obolenja.

Z zobozdravnikom do popolne izbire

Redno odstranjevanje zobnih oblog z varnimi in učinkovitimi pripomočki je za čiste zobe in zdrave dlesni ključno. Zato si že trinajsto leto zapored skupaj z zobozdravniki prizadevamo posameznike ozavestiti, da ob zobni ščetki nujno potrebujejo ustrezno velike medzobne ščetke, s katerimi bodo poskrbeli tudi za zobe in dlesni v medzobnem prostoru, kjer bakterije običajno poskrbijo za največ težav.

Zadnji dodani nasveti Zadnji dodani nasveti