Uporabite kodo BLUEM20 za 20 % popust na vse izdelke Bluem, do 31. 7. 2024.

Vsi vemo, da rek »Preventiva je boljša kot kurativa« še kako drži. Na enem mestu smo zbrali številne nasvete, ki vam bodo pomagali dvigniti skrb za ustno zdravje na novo raven. Obdržati svoje zobe vse življenje ni utopija. Z namigi, ki smo jih pripravili bo to sila enostavno.

Ščetkanje zob, ko ponagaja modrost

Nekateri zobozdravstveni posegi nam lahko za določen čas okrnijo ali onemogočijo učinkovito mehansko obvladovanje zobnih oblog. Eden takšnih posegov je puljenje ali operacija modrostnih zob. Kljub temu v času celjenja ne bi smeli sprejemati kompromisov glede kakovostne ustne higiene. Kaj lahko storite, da bodo usta čista, ne da bi vam nega povzročala dodatne bolečine?

Izolacija: priložnost za izboljšanje ustnega zdravja

Po tem, ko smo se kar naenkrat znašli v povsem neznani situaciji, ki je verjetno še nihče od nas ni doživel, si svoj novi vsakdan poskušamo osmisliti z različnimi aktivnostmi. Nekateri bodo po koncu karantene imeli tako čista stanovanja kot že dolgo ne, drugi bodo na vrtovih sproti izpulili vsak plevel, ki bo pokukal na plano, spet tretji bodo v zavetju lastnega doma ob različnih videih poskrbeli za svojo psihofizično kondicijo.

5 zaobljub za bolj zadovoljno leto 2020

Leto je pri koncu in v naših mislih se običajno samodejno odvije obračun z iztekajočimi se 365. dnevi. Ste tudi vi eni tistih, ki sveže začetke, na novo skovane zaobljube in nove liste obračate bodisi ob ponedeljkih ali na novega leta dan? Zagotovo niste edini. Med bolj pogoste zaobljube spadajo naslednje: prebral bom več knjig, bolj zdravo se bom prehranjeval, več bom telovadil, bolj bom mislil nase in si vzel več časa za ljudi, ki mi veliko pomenijo. V nadaljevanju pa smo zbrali še nekaj takšnih, na katere morda niste pomislili, pa bi jih lahko vključili med spremembe, ki jih boste udejanjili leta 2020. Naj bo slednje – tudi zaradi vaših izpolnjenih zaobljub – bolj zdravo, prijazno in radosti polno!


Odnosi med ustnimi bakterijami in vpliv antibiotikov

Ali ste vedeli, da je ustna votlina eno izmed najbolj poseljenih območij v človeškem telesu? V ustih namreč »prebiva« ob 100 do 200 različnih sevov bakterij, ki so, tako kot mi, med seboj v različnih odnosih. Razmerje med sosednjimi vrstami bakterij je lahko tekmovalno, ko se med seboj borijo za omejene vire ali sodelovalno – tako, da so izločki ene vrste bakterij hrana za drugo vrsto.

4 ključni pripomočki za ustno zdravje nosečnice

Če je nosečnica za zdravje svojih zob in dlesni učinkovito skrbela že pred nosečnostjo in pri tem uporabljala varne in učinkovite pripomočke, naj tako nadaljuje tudi v nosečnosti, vendar naj bo pozorna na znake, ki lahko nakazujejo na morebitne težave; do sprememb v ustni votlini lahko namreč pride zaradi hormonskih sprememb. Prav zato je tako pomembno, da bodoče mamice svoji ustni higieni posvetijo večjo skrb. Pozornost naj usmerijo predvsem na morebitno vnetje dlesni, ki se kaže kot krvavitev iz dlesni in lahko nakazuje na nosečniško parodontalno obolenje.

Smeh je pol zdravja …

…druga polovica pa so zdravi zobje.

Smeh sprosti celotno telo – tako mišice kot tudi stres.

Smeh spodbudi imunski sistem – zniža raven stresnih hormonov in spodbuja nastajanje protiteles, ki se v našem telesu borijo proti raznim boleznim.

Zakaj bi na ustno zdravje morale biti še posebej pozorne nosečnice

Nosečnost je za ženske posebno obdobje in čas velikih telesnih sprememb. Te pa niso samo vidne, kot na primer rastoči trebušček, ampak lahko tudi pritajene, če nosečnice nanje niso dovolj pozorne. Sem spadajo spremembe v ustni votlini. Zato je že ob načrtovanju nosečnosti dobro obiskati tudi zobozdravnika. Ta s pregledom lahko odkrije morebitne težave, ki jih je med nosečnostjo težko odpraviti.

Biti 70-odstoten ni nikjer sprejemljivo – zakaj bi bilo pri ustni higieni?

Če bi bili v življenju zmeraj le 70-odstotni, bi bilo vse, česar se lotimo, pravzaprav nedokončano. Zakaj si potem ob ščetkanju zob pogledamo skozi prste?

Ni zaman, da vsako leto ves mesec med 15. oktobrom in 15. novembrom namenjamo pomenu zdravih dlesni in temu, da moramo tudi pri ustni higieni stremeti k 100-odsotnosti. Samo tako se lahko izognemo težavam, ki jih prinaša pomanjkljiva skrb za zdrave zobe in dlesni. In te so lahko zelo resne.

S kakšnim izzivom pa se vi srečujete pri ščetkanju zob?

Med 10. majem in 10. junijem bo kar okoli 1000 strokovnjakov za ustno zdravje v zobnih ordinacijah po vsej Sloveniji ozaveščalo o pomenu čiščenja prav vseh – še tako skritih – kotičkov v ustih.

Ali ste vedeli, da ima vsak v ustih vsaj en kotiček, ki ga z običajno zobno ščetko težje očisti? Zato se pri ustni higieni vsi soočamo z različnimi izzivi:

K zobozdravniku po botoks

Pa ne zaradi kakšnega lepotnega popravka, kot ste morda sprva pomislili. Nove študije namreč kažejo, da botoks, kemično znan kot botulinum toksin A, lahko razbremeni bolečine v mišicah v čeljusti. Ob injiciranju botoks prekine prenos živčnih signalov, s katerimi se mišice krčijo, kar pomeni, da se mišična aktivnost zmanjša za več mesecev. Botoks so uporabili za zdravljenje bolezni, kot so mišični krči, obrazne gube, migrene in prekomerno znojenje.

Zadnji dodani nasveti Zadnji dodani nasveti